Tillbaka till Recept                                  

 

 

Drottning Kristinas Glutenfria Julbröd

 

 

200 grader i ca.15 minuter

 

 

 

4 dl röd mjölk

1 gr saffran (2 kuvert)

 50 gr röd jäst

150 gr smör

2 msk fiberhusk

1/2 tsk salt

3/4 dl vit sirap

 1/2 dl socker

250 gr kesella

1 ägg

10 dl glutenfri mjölblandning

 

Koka mjölken med saffranet som är stött i socker innan. Låt det svalna och stå över natten. Rör ut jästen i mjölkblandningen

lite i taget. Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt fiberhusken och låt det vila i 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna.

Rör ihop allt och låt degen jäsa i 40 min.

Skelp upp degen på ett väl mjölat bord och dela degen i fyra delar.

Dela varje del i tre. En del gör du som en bulle och de två andra till långa rullar som du tvinnar runt varandra. Ta det lugnt, det går

även om de inte vill riktigt!  För försiktigt över den tvinnade degen till ett bakplåtspapper och gör en runt ring. Lägg bullen i mitten och

 platta ut bullen i ringen. Gör lika med alla frya degbitarna. Låt det jäsa i 40 min.

Hacka 100 gr sötmandel och blanda i 1 1/2 dl socker och 100 gr smör.

Tryck ut mandelblandningen i "bullen" och pensla allt med ägg. Strö mandelspån över mandelblandningen och pärlsocker på den

tvinnande ringen.

Grädda.

Lycka till.