Drottning Kristinas Glutenfria Julbröd
200 grader i ca.15 minuter
4 dl röd mjölk
1 gr saffran (2 kuvert)
50 gr röd jäst
150 gr smör
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
3/4 dl vit sirap
1/2 dl socker
250 gr kesella
1 ägg
10 dl glutenfri mjölblandning
Koka mjölken med saffranet som är stött i socker innan. Låt det svalna och stå över natten. Rör ut jästen i mjölkblandningen
lite i taget. Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt fiberhusken och låt det vila i 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna.
Rör ihop allt och låt degen jäsa i 40 min.
Skelp upp degen på ett väl mjölat bord och dela degen i fyra delar.
Dela varje del i tre. En del gör du som en bulle och de två andra till långa rullar som du tvinnar runt varandra. Ta det lugnt, det går
även om de inte vill riktigt! För försiktigt över den tvinnade degen till ett bakplåtspapper och gör en runt ring. Lägg bullen i mitten och
platta ut bullen i ringen. Gör lika med alla frya degbitarna. Låt det jäsa i 40 min.
Hacka 100 gr sötmandel och blanda i 1 1/2 dl socker och 100 gr smör.
Tryck ut mandelblandningen i "bullen" och pensla allt med ägg. Strö mandelspån över mandelblandningen och pärlsocker på den
tvinnande ringen.
Grädda.
Lycka till.