Blåbärs muffins
Det här behövs till 6
stora eller 10 mindre muffins:
125 g smör
4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
1 1/4 dl strösocker
3 tsk bakpulver
1 ägg
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl filmjölk
2 dl blåbär (100 g) + 1/4 dl vetemjöl
1/2 sats vaniljströssel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180°.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en skål.
4. Vispa upp ägget och vispa i smör, mjölk och filmjölk.
5. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör i
äggblandningen.
6. Blanda bären med vetemjöl och rör ned dem försiktigt i smeten
bara så att allt blandas. Fördela smeten i formarna nästan upp till
formkanten. Strö över vaniljströssel.
7. Grädda mitt i ugnen 25-30 min för stora muffins och något kortare
tid för mindre. Känn med sticka. Om bären är frysta kan det
förlänga tiden något.
Vaniljströssel
Blanda 3/4 dl vetemjöl, 1/2 dl strösocker, 1/2 msk vaniljsocker och 30 g smält smör.