Blåbärsbullar
ca 25 bullar
25 gr jäst
2,5 dl kall mjölk
1/4 tsk salt
1/2 dl socker
ca 7 dl vetemjöl
85 gr rumsvarmt smör
Fyllning
40 gr rumsvarmt smör
50 gr riven mandelmassa
1 dl blåbär
1/2 dl blåbärssopps pulver.
Smula jästen i en skål och rör ut men lite mjölk. Tillsätt salt, socker och hälften av vetemjölet. Tillsätt sedan smöret i små klickar och resten av mjölet tills att degen släpper ifrån bunken. Låt degen gå i assistenten i ca 10 min. Degen skall nu jäsa i minst en timma men gärna två.
Blanda samman smöret och mandelmassan samt mosa blåbären och blanda mer pulvret i blåbären.
Kavla ut degen till en rektangel 20 x 50 cm och bred på mandelmassa blandningen och sedan blåbärsblandningen på degen.
Vik degen dubbel från långsidan. Skär i remsor. Tvinna och forma till snurror. Lägg snurrorna på en plåt och låt dessa jäsa i 30-40 min. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min i 225-250 gr.
Innan du äter bullana så pensla på smält smör och doppa de i socker.