Tillbaka till recept

 

 

 

Matbröd, Kyrkstugebröd eller RTP bröd

 

 

 

20 gr jäst

5 dl kallt vatten

1 dl fiberhavregryn

1 dl finmalet rågmjöl

1 dl kornmjöl

1 dl havrekli

1 dl grahamnsmjöl

5-6 dl vetemjöl special.

1-1 1/2 tsk salt

 

Lös upp jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Tillsätt havregrynen och de olika mjölsorterna,

rör om och tillsätt sedan vetemjöl till att det släpper på kanterna i skålen. Kör sedan degen i maskinen i 5 min eller

för hand i 10 min. Tillsätt saltet och kör sedan i 7 minuter eller för hand i 15 minuter. Låt brödet jäsa i två timmar

och gör sedan en stor limpa eller två mindre. Platta ut degen i en rektangel och vik in långsidorna först och sedan

viker du in kortsidorna och vänder brödet. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper och en handduk över. Låt det

jäsa i en och halv timma. Sätt ugnen på 250 gr och ställ en skål med vatten i botten på ugnen. Sätt in brödet och

sänk värmen till 225 gr. Tag ut vattnet efter 8-10 minuter. Brödet är klart efter 25-40 minuter, lyft upp brödet

och knacka på det och det skall låta ihåligt så är det klart.

Lycka till!