Matbröd, Kyrkstugebröd eller RTP bröd
20 gr jäst
5 dl kallt vatten
1 dl fiberhavregryn
1 dl finmalet rågmjöl
1 dl kornmjöl
1 dl havrekli
1 dl grahamnsmjöl
5-6 dl vetemjöl special.
1-1 1/2 tsk salt
Lös upp jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Tillsätt havregrynen och de olika mjölsorterna,
rör om och tillsätt sedan vetemjöl till att det släpper på kanterna i skålen. Kör sedan degen i maskinen i 5 min eller
för hand i 10 min. Tillsätt saltet och kör sedan i 7 minuter eller för hand i 15 minuter. Låt brödet jäsa i två timmar
och gör sedan en stor limpa eller två mindre. Platta ut degen i en rektangel och vik in långsidorna först och sedan
viker du in kortsidorna och vänder brödet. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper och en handduk över. Låt det
jäsa i en och halv timma. Sätt ugnen på 250 gr och ställ en skål med vatten i botten på ugnen. Sätt in brödet och
sänk värmen till 225 gr. Tag ut vattnet efter 8-10 minuter. Brödet är klart efter 25-40 minuter, lyft upp brödet
och knacka på det och det skall låta ihåligt så är det klart.
Lycka till!