Tillbaka till Recept                                                             

 

 

Fläskfilé med Ungsbakade rotsaker

 

1 fläskfilé, ca 500gr              

6 potatisar

2 morötter

200 gr rotselleri

2 palsternackor

2+1 msk raps eller olivolja

 

Citronfraiche;

 

1 citron

1/2 vitlöksklyfta

3 msk hackad färsk basilika eller timjan

3 msk persilja, kan uteslutas

2 msk osötad senap

2 dl crème fraiche

Flytande honung

Salt och Peppar

 

Ta framfläskfilén så att den får lufta sig lite och närma sig rumstemperatur. Dela den på mitten så bir den lättare att hantera. Salta och peppra.

Värm ugnen till 225 gr

Skala potatisarna, morötterna, rotsellerin och palsternackorna. Skär i bitar stora som Dumlekolor.

Lägg alla bitarna i en långpanna. Salta, peppra och skvätt över ca 2 msk av oljan. Rör runt ett par vara. Stek i ugnen. Potatisen brukar behöva längst tid. 30-40 min.

Bryn fläskfilén i stekpannan på hög värme i resten av oljan. Köttet skall få en fin färg runt om.

Flytta över filén till långpannan och lägg den ovanpå rötterna. Dra ner värmen till 150 gr och kolla gärna med stektermometer att köttet är klart. 64-65 lite rött och 70 helt genomstekt.

Gör ordning Crème Fraichen under tiden. Tvätta och riv citronen i en skål, skala och hacka vitlöken fint, hacka basilikan och persiljan. Rör ner senapen och crème fraichen. Smaka av med salt och peppar samt lite citronsaft. och ev honung.

Skär köttet i tjocka skivor och njut av maten.

Ett recept av Jon Hansson